AIK utslaget ur cupen efter straffdramatik

2024.03.17, kl 19:24
Med minsta möjliga marginal missar AIK finalen av Svenska cupen 2023/2024. Söndagens semifinal mot Djurgården slutade 3–4 (0–1, 1–0, 0–0, 0–0, 2–3) efter ett dramatiskt straffsparksavgörande.
Lucas Bergvall gav gästerna ledningen i den första halvleken, men med den sista sparken under ordinarie speltid kvitterade inhopparen Victor Andersson för AIK och tog matchen till förlängning. Men det svartgula finalhoppet som där och då tändes slocknade en halvtimme senare när Djurgårdsspelarna visade större skärpa från straffpunkten.

36 910 åskådare hade tagit sig till Friends Arena för att se AIK och Djurgården göra upp om vilket av lagen som senare i vår skulle möta Malmö FF i finalen av Svenska cupen 2023/2024. De elva AIK-spelare som startade i kvartsfinalsegern borta mot Mjällby AIF åtta dagar tidigare fick fortsatt förtroende av chefstränare Henning Berg, vilket innebar följande formation: Kristoffer Nordfeldt (K) – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann Hansen, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Rui Modesto, Anton Salétros, Bersant Celina, Ismaila Coulibaly – Omar Faraj, Ioannis Pittas. Nytt var däremot det ställ som AIK-spelarna tågade ut till avspark i. Årets ordinarie hemmatröja med tillhörande shorts hade presenterats tidigare under helgen och ersatte nu det cupställ som använts fram till semifinalen.

Nederbörd och minusgrader gjorde att taket på Nationalarenan fick hållas stängt under cupderbyt. I kombination med att pyroteknik antändes från båda lagens klacksektioner inför avsparken ledde detta till att matchstarten försenades med 14 minuter. När röken skingrats och föreställningen väl sparkats i gång var det något av en typisk derbyinledning vi fick uppleva och inte ens tio minuter var spelade innan både Mads Thychosen och Samuel Dahl hade fått syna det gula kortet av huvuddomare Mohammed Al-Hakim.

Derbyts första mål skulle inte heller låta vänta på sig och det var gästerna som spräckte målnollan: Lucas Bergvall nådde högst på Rasmus Schüllers inlägg och nickade in 0–1, via fingerspetsarna på Kristoffer Nordfeldt och in i nät intill AIK-målvaktens vänstra stolpe. Matchminuten för målet var 14, alltså fanns det mycket tid för AIK att spela på och man inledde kvitteringsjakten per omgående. Den bästa möjligheten före paus fick Ioannis Pittas med huvudet i den 31:a minuten, men Jacob Widell Zetterström i Djurgårdsmålet sträckte ut och stötte undan bollen från farligt område. 0–1 stod sig halvleken ut.

Spelmässigt blev det mer och mer AIK ju längre matchen led. Taha Ayari (mot Coulibaly) och Erik Ring (mot Thychosen) byttes in och bidrog till trycket som inte minst syntes i hörnstatistiken som till slut skulle stanna på 12–3 i svartgul fördel. Widell Zetterström fortsatte dock att storspela och matchuret tickade snabbt upp mot 90. Henning Bergs nästa drag var att i matchminut 84 plocka av Omar Faraj och sätta in Victor Andersson som därmed fick göra sin tävlingsdebut för säsongen 2024.

Fyra minuter senare gav sånär en av alla AIK-hörnor resultat. Anton Salétros prickade pannan på Sotirios Papagiannopoulos, bollen seglade över klungan av spelare framför målet, men nicken dök inte tillräckligt snabbt utan stoppades av ribban innan en Djurgårdsförsvarare rensade undan bollen halvt i panik.

Men trots utebliven utdelning gav AIK-spelarna inte upp – och i den femte och sista stopptidsminuten skulle det förlösande 1–1-målet komma. I en rörig situation snett till vänster om målet vann Taha Ayari sin duell och fick loss bollen till Axel Björnström strax utanför offensivt straffområde. Björnström hittade i sin tur in till Sotirios Papagiannopoulos som i en och samma rörelse vände om och slog in en hård passning längs marken, centralt in i målområdet. Där dök inhopparen Victor Andersson upp och stötte bollen i nät, otagbart för Widell Zetterström. Stort jubel bröt ut hos alla AIK:are på plats som nu åter kände hoppet om en cupfinal.

I den 2×15 minuter långa förlängningen som följde skapade båda lagen klara möjligheter att sätta dit ett ledningsmål som då med stor sannolikhet hade blivit matchavgörande. Men 1–1 stod sig och när matchklockan nått 123 spelade minuter var semifinalen slutligen framme vid ett straffsparksavgörande.

Slantsinglingen slumpade sig så att AIK fick börja slå och Ioannis Pittas gjorde inget misstag när han dunkade in den första straffen i nät framför Norra stå, men Marcus Danielson replikerade för Djurgården och vi hade 2–2 totalt. I den andra straffrundan var det målvakternas tur att briljera. Först Widell Zetterström som räddade Anton Salétros straff, därefter Ismael Diawara som gjorde detsamma på Albin Ekdals försök. Diawara som i ett taktiskt byte hade avlöst Kristoffer Nordfeldt strax innan förlängningens slut, då han tidigare under veckan hade imponerat i samband med att det tränats på just straffsparkar.

Bersant Celina gav sedan AIK ny fördel genom att sätta sin elvametersspark fram till 3–2, men även Tobias Gulliksen förvaltade sin efterföljande straff och vi hade åter likaläge. Näste man på tur för AIK var Erik Ring som stått för ett piggt inhopp i matchen – men försöket från straffpunkten blev inte lika framgångsrikt utan hans skott seglade över ribban. När Djurgårdens Deniz Hümmet följde upp med att sätta 3–4 var pressen hård på AIK:s näste straffskytt, Taha Ayari, som behövde göra mål för att hålla liv i matchen. Jacob Widell Zetterström ville dock annorlunda, vann duellen och därmed också matchen åt sitt Djurgården.

Därmed tog årets cupäventyr slut för AIK:s del. Nu gäller det i stället för laget att ladda om för den allsvenska premiären som spelas den 1 april, hemma mot Västerås SK. Först ska dock norska Vålerenga Fotball gästa Nationalarenan för en träningsmatch, tisdagen den 26 mars. Biljetter till båda dessa matcher finns att köpa på AIKbiljett.se.

Text: Olle Östman