AIK tog tillbaka serieledningen

2023.05.20, kl 19:12
AIK Fotbolls damlag bjöd på en rejäl målfest hemma på Skytteholms IP när Umeå IK FF besegrades med klara 7–2 (2–0) i lördagssolen. Målskyttar: Adelisa Grabus (2), Matilda Nildén, Daniella Famili, Moa Sjöström, Wilma Ljung Klingwall och Sara Nordin.
Därmed återtog AIK serieledningen i Elitettan 2023 efter att Alingsås IF lånat positionen i ett dygn.

Solen sken över Skytteholms IP när AIK och Umeå IK stegade ut för den sjunde omgången av Elitettan. De 304 åskådarna på Skytteholms IP kunde notera två ändringar i chefstränare Jesper Björks startelva: Julia Laukström in för Sofia Parkner i mittförsvaret medan Moa Sjöström var tillbaka i de främre leden med Sara Frigren förpassad till avbytarbänken. Det innebar följande AIK-elva (4-3-3): Serina Backmark – Monica Hagström, Jennie Nordin (K), Julia Laukström, Emelie Jansson – Daniella Famili, Olivia Lindstedt, Michelle Rojas Flores – Moa Sjöström, Adelisa Grabus, Matilda Nildén.

Efter poängtappet i Uddevalla föregående helg (0–0 mot IK Rössö) fick vi se ett AIK som satte högsta fart från minut ett och pressade omgående ner gästerna från Västerbotten i försvarsposition. En kvart orkade Umeå IK stå emot, sedan snappade Matilda Nildén upp en slarvig passning och sköt 1–0 från nära håll. Hennes fjärde fullträff i Elitettan i år. Och bara två minuter senare kom nästa AIK-mål. Moa Sjöström spelade in bollen till Daniella Famili som med en kvick riktningsförändring fintade bort sin försvarare innan hon sköt bollen i nät. Även om 2–0 i paus var i underkant så kändes AIK-ledningen kassaskåpssäker då Umeå IK hade svårt att ens skapa några halvchanser.

Den andra halvleken var bara nio minuter gammal när nätet återigen rasslade bakom Tea Lundmark i gästernas mål. På Matilda Nildéns inspel från vänster hann Adelisa Grabus före sin försvarare och kunde stöta bollen mot det tomma målet. Stolpen hindrade först bollen från att gå i mål, men Grabus hade fullföljt sin löpning och kunde enkelt rulla in returen över mållinjen.

Om du som åskådare gick på toaletten mellan minut 63 och 66 var det ett illa valt tillfälle. Dessa minuter innehöll nämligen inte mindre än tre mål:

• 4–0 kom, likt matchens första mål, via försvarsslarv från gästernas sida. Den här gången var det Moa Sjöström som påpassligt stal bollen och satte den i nät.
  • Påpasslig kan man även kalla gästernas Alma Uvell. Direkt på avspark efter AIK:s 4–0 noterade Uvell att Serina Backmark stod en bit utanför sin mållinje. Efter att en medspelare petat bollen drog Uvell, från egen planhalva, iväg ett långskott som seglade i en perfekt båge över Backmark, via AIK-målvaktens arm och in i mål. En minst sagt spektakulär reducering, men…
  • …gästernas glädje skulle bli kortvarig, för AIK:s replik kommer per omgående. En djupledslöpande Adelisa Grabus springer sig fri och placerar säkert in 5–1, ett mål som definitivt satte spiken i kistan. Det var Grabus sjätte fullträff i Elitettan i år.

Umeå skulle reducera ytterligare en gång (Alexandra Sandström i matchminut 83) men den här matchen tillhörde AIK och innan huvuddomaren Stefan Jovanovic hann blåsa av tillställningen hade även två inhoppare tagit plats i målprotokollet, båda på tilläggstid. Först Wilma Ljung Klingwall, som avslutade med stil efter att Matilda Nildén dragit iväg med bollen och serverat en precis passning. Därefter Sara Nordin, som höll sig framme på en målvaktsretur och rullade in 7–2 i tomt mål.

Storsegern innebär att fortsatt obesegrade AIK (fyra segrar och tre oavgjorda på de sju inledande omgångarna) återtar serieledningen i Elitettan. Nästa möjlighet att se laget göra mål har du redan nu på lördag, den 27 maj kl 13:00. Då kommer Eskilstuna United på besök och biljetter hittar du på den här sidan.

Text: Olle Östman