AIK tappade segern med en sekund kvar

2023.02.06, kl 22:58
AIK var på väg att besegra Brentford FC B inför 86 åskådare på Estádio Municipal de Albufeira efter mål av Taha Ayari, men med blott en sekund kvar av stopptiden nickade engelsmännen in kvitteringen bakom Budimir Janošević. AIK tog sedan bonuspoängen efter straffsparkar.

Efter att ha inlett Atlantic Cup med en förlust mot Bröndby IF i fredags var det under måndagskvällen dags för engelskt motstånd då AIK ställdes mot Premier League-laget Brentford FC:s B-lag som hade legendaren David Beckhams son Romeo på bänken. Brentford förlorade också sin inledande match i Atlantic Cup då man noterade 0–1 i slutminuterna mot sydkoreanska Ulsan Hyundai FC i torsdags. Det var första gången på nästan exakt tio år som AIK ställdes mot ett engelskt motstånd. Den 6 augusti 2013 möttes AIK och Manchester United FC inför 30 012 åskådare på Friends Arena i Solna och matchen slutade 1–1 sedan Robin Quaison gett hemmalaget ledningen i den 49:e matchminuten med ett skott upp i krysset, innan Ángelo Henríquez kvitterade 19 minuter senare.

AIK:s chefstränare Andreas Brännström ställde ut följande startelva i en 3-1-4-2-formation; Budimir Janošević, Rasmus Bonde, Ahmad Faqa, Collins Sichenje, Jesper Ceesay, Axel Björnström (K), Victor Andersson, Vincent Thill, Taha Ayari, Elias Durmaz och Calvin Kabuye. På bänken satt Sotirios Papagiannopoulos, Bilal Hussein, Omar Faraj, John Guidetti, Kristoffer Nordfeldt, Robin Tihi, Jimmy Durmaz, Erick Otieno, Abdussalam Magashy och Rui Modesto.

Temperaturen var tolv grader på Estádio Municipal de Albufeira då domaren João Pinho blåste i sin pipa och Brentfords Ryan Trevitt satte bollen i rullning. I den femte matchminuten besökte AIK det offensiva straffområdet för första gången och Taha Ayari samt Elias Durmaz skapade lite flipperspel till höger innan försvaret fick bort bollen. Sex minuter senare lyfte Vincent Thill in en frispark mot Jesper Ceesay i straffområdet, men återigen rensade försvaret bort bollen. I den 20:e matchminuten slog Brentfords lagkapten Alex Gilbert från mittplanen en fräck frispark efter marken som gick rakt in i straffområdet och AIK gick helt bort sig. Ryan Trevitt löpte in efter bollen och avslutade strax utanför den bortre, vänstra stolpen. Två minuter senare tilldelades AIK en frispark i bra läge centralt utanför straffområdet, men Vincent Thill avslutade rakt i muren.

I den 32:a matchminuten vände AIK spelet snabbt genom Taha Ayari som med fart från egen planhalva tog sig fram mot straffområdet och spelade ut bollen till Elias Durmaz till höger. Taha Ayari fortsatte löpningen in till höger i straffområdet, pekade var han ville ha bollen och fick den precis där av Durmaz JR. Skott avlossades omgående mot den första stolpen och gick lite överraskande in i mål. 1-0 till AIK efter 31:31. Ett påpassligt avslut av Taha Ayari och samtidigt en målvaktstavla av Matthew Cox. I den 35:e matchminuten drog Rasmus Bonde på sig ett gult kort efter en hockeytackling på Ryan Trevitt mitt på egen planhalva. Ryan Trevitt tog själv hand om frisparken och Brentford bjöd återigen på en bra variant som nästan gick hem. Bollen slogs in i straffområdet efter marken till Alex Gilbert som tog emot med en julgransfot, men han lyckades behålla bollen och fick i andraläget iväg ett skott som gick strax utanför den högra stolpen. I det efterföljande anfallet tog sig Vincent Thill fram centralt och slog en ljuvlig djupledsboll till framrusande Calvin Kabuye som rundade målvakten, men kom för djupt ner mot kortlinjen och kunde inte avsluta mot det tomma målet.

Det var emellanåt grinigt på planen med mängder av frisparkar och det kändes som om domaren kunde tappa matchen. Trots flera skadeavbrott så lade domaren inte till en enda sekund och signalen för pausvila gick efter 45 spelade minuter. Elias Durmaz satte bollen i spel inför den andra akten. Efter 52 spelade minuter slog Collins Sichenje en indianare på egen planhalva och Michael Olakigbe tog sig fram på vänsterkanten och avslutade hårt i den bortre, högra stolpen. Oerhört nära kvittering för Brentford. Målchansen gav energi för engelsmännen som började ta över spelet samtidigt som AIK-spelarna under en kort stund hade problem med positionsspelet. I den 58:e matchminuten kom AIK:s första byte då Robin Tihi ersatte Jesper Ceesay i ett rakt byte. Två minuter senare drog inhopparen på sig ett gult kort efter att AIK slarvat i försvarsspelet och Tihi varit tvungen att täcka upp utanför eget straffområde.

I den 64:e matchminuten var det dags för ytterligare två AIK-byten då Axel Björnström och Vincent Thill ersattes av Erick Otieno och Jimmy Durmaz. Målvakten Budimir Janošević tog på sig lagkaptensbindeln i samband med bytena. Efter tre minuter på planen fick Jimmy Durmaz syna det gula kortet efter en situation på mittplanen som inte borde renderat något kort. I den 78:e matchminuten sparkades Jimmy Durmaz ner bakifrån av den nyss inbytte Romeo Beckham, men domaren missade att dela ut det solklara gula kortet. Rättsskiparen silade verkligen mygg och svalde elefanter och beslöt sig sekunder senare istället för att visa Victor Andersson det gula kortet. Med knappa åtta minuter kvar av ordinarie tid så klev målskytten Taha Ayari av planen då han ersattes av Omar Faraj. Även inhopparen Faraj fick ett gult kort, efter endast fem minuter på planen.

När matchklockan passerade 90 spelade minuter visade fjärdedomaren att det återstod fyra stopptidsminuter av matchen. Sekunder senare snappade Calvin Kabuye upp bollen efter en usel bakåtpassning av mittbacken Tristan Crama och kom helt fri mot motståndarmålet, men AIK-forwarden lyckades inte överlista Matthew Cox som med en vänster fotparad styrde bollen till en högerhörna. Hörnan slogs kort av Victor Andersson till Jimmy Durmaz som längs kortlinjen elegant fick fram bollen till Omar Faraj vars avslut sköts i utsidan av gaveln, Brentford såg i slutminuten besegrade ut då de inte stressade alls för att kasta ett inkast djupt ner på högerkanten. Men till slut fick Ryan Trevitt bollen av Fin Stevens och vände bort Calvin Kabuye innan han lyfte in bollen centralt i straffområdet. Alex Gilbert nådde inlägget framför Collins Sichenje och nickade in bollen i den bortre, vänstra gaveln utan chans för AIK-målvakten. 1–1 med en sekund kvar av stopptiden, ett minst sagt snöpligt och onödigt mål. AIK hann endast sätta bollen i rullning innan matchen blåstes av. Vid oavgjorda matcher delas en bonuspoäng ut i turneringen och AIK vann straffavgörandet med 5–4 efter mål av Elias Durmaz, Jimmy Durmaz, Omar Faraj, Calvin Kabuye och Ahmad Faqa.