AIK tappade ledning till förlust i omstarten

2024.08.24, kl 18:47
AIK såg ut att gå mot en blytung trepoängare hemma mot Vittsjö GIK efter att Adelisa Grabus och Daniella Famili med varsitt mål hade vänt underläge till svartgul 2–1-ledning. Men åtta mardrömsminuter i slutskedet vände återigen på matchen fram till 2–3 (2–1) i Vittsjös fördel och AIK blev därmed utan poäng i den damallsvenska omstarten.

Det hade gått 50 dagar sedan AIK senast spelade match i OBOS Damallsvenskan när Vittsjö GIK denna lördag kom på besök till Skytteholms IP och satte punkt för sommaruppehållet. Under det här perioden hade chefstränare Jesper Björk fått flera nya verktyg till sitt förfogande då den sportsliga ledningen haft några aktiva veckor bakom sig med att justera truppbygget. Detta visade sig också när startelvan presenterades, då inte mindre än fyra nyförvärv stod redo för sina respektive tävlingsdebuter i den svartgula tröjan: Haruna Tabata, Son Hwa-Yeon, Anna Oscarsson och Jada Whyman.

Startelvan i sin helhet såg ut som följande: Jada Whyman – Haruna Tabata, Anna Oscarsson, Sara Frigren, Annika Svensson – Daniella Famili, Olivia Lindstedt, Adelisa Grabus (K) – Moa Sjöström, Nina Jakobsson, Son Hwa-Yeon. Noterbart var att vårsäsongens ordinarie mittbackspar Patrícia Fischerová (skadad) och Jennie Nordin (avstängd) båda saknades i omstarten. I Nordins frånvaro bar Adelisa Grabus kaptensbindeln.

Matchen kunde på förhand betecknas som en så kallad sexpoängsmatch, då endast fyra poäng skiljde mellan AIK på negativ kvalplats och Vittsjö strax ovanför på säker mark i tabellen. Det var gästerna från Skåne som inledde bäst i sensommarsolen och kunde också göra ledningsmålet redan i matchminut 11 efter en snabb omställning. Jada Whyman lyckades visserligen parera närskottet från Heidi Kollanen, men inte bättre än att bollen landade framför fötterna på Tanya Boychuk som lyckades stöta bollen i nät intill Whymans högra stolpe.

Efter den tunga starten skulle dock AIK-spelarna spela upp sig ju längre halvleken led och i den 27:e matchminuten jobbade man sig till ett utmärkt kvitteringsläge. Moa Sjöströms inspel från höger nådde Nina Jakobsson inne i offensivt straffområde. AIK-forwarden lade bollen till rätta och avslutade med högerfoten, men skottets framfart mot målet hindrades av en försvarande arm. Handboll enligt huvuddomare Cecilia Ekwall och straffspark AIK. Adelisa Grabus tog tillvara på läget på bästa sätt då hon säkert sköt 1–1 från elva meter – den vikarierande lagkaptenens fjärde ligamål för säsongen.

Vi såg ut att gå till halvtid med ett likaresultat, trots att chanser till fler mål verkligen inte saknades. Men ett sista läge skulle komma då AIK på stopptid tilldömdes ett utmärkt frisparksläge strax utanför Vittsjös straffområde. Fram stegade Daniella Famili som med sin högerfot fick en perfekt träff på bollen, över muren och i nät precis intill målvakten Elin Vaughans högra stolpe. Ett riktigt klassavslut och stort jubel hos de svartgula som kunde gå till paus med en 2–1-ledning i ryggen.

Den andra halvleken liknade den första spelmässigt, och AIK-försvaret såg länge ut att ha god kontroll på motståndarnas offensiva försök. I den 79:e minuten skulle istället nyförvärvet Son Hwa-Yeon få ett utmärkt tillfälle att avgöra matchen i sin debut, frispelad av Nina Jakobsson. Sydkoreanskans försök att runda målvakten blev dock misslyckat och chansen rann ut i intet. Och att det är små marginaler i fotboll skulle AIK bittert få erfara i det här skedet av matchen, för bara två minuter senare kommer kvitteringsmålet. På en hörna från höger når Julia Tunturi högst och nickar bollen, via en olycklig Nina Jakobsson i klungan framför målet och in i nätmaskorna, otagbart för Jada Whyman.

Målet bäddade för en högdramatisk avslutning. I matchminut 85 skarvar Nina Jakobsson snyggt fram inhopparen Beata Olsson, men Elin Vaughan i Vittsjös mål kommer ut perfekt och lyckas avstyra. Och i stället var det de rödklädda gästerna som skulle få det sista ordet fyra minuter senare. Via ett inspel från högerkanten studsar bollen Vittsjös väg inne i straffområdet. Tanya Boychuk vinner sin duell mot en annan svartgul inhoppare, Sofia Parkner, och bollen hamnar perfekt framför fötterna på Hanna Ekengren som avslutar säkert. 2–3 på resultattavlan när matchuret visade 88:56.

AIK:s försök att på stopptid forcera in en kvittering blir resultatlös och Vittsjö vinner omstarten med uddamålet. Tungt, tungt för AIK:s del som i och med resultatet kan se avståndet mellan lagen växa till sju poäng.

391 åskådare såg matchen på plats och deras stöd behövs med säkerhet även kommande lördag då ett annat skånskt lag kommer på besök till Skytteholms IP, nämligen serieledande FC Rosengård. Biljetter till den matchen finns att köpa på AIKbiljett.se.

Text: Olle Östman