AIK tappade 1–0 till 1–3 i Norrköping

2023.08.22, kl 06:13
Rui Modesto gav AIK ledningen i den tredje matchminuten och bortalaget hade fina lägen till både 2–0 och 2–1, men istället kunde IFK Norrköping FK vinna med 3–1. AIK ligger i och med förlusten på nedflyttningsplats efter 20 spelade omgångar.

Klockan 15:26 under måndagen rullade bussen iväg från träningsanläggningen Karlberg med destination Norrköping. För exakt ett år sedan gjorde Gnaget samma resa i vad som då var Henok Goitoms första match som tillförordnad chefstränare. AIK flög för 365 dagar sedan fram till en 3–0-ledning mot IFK Norrköping FK i paus på PlatinumCars Arena efter årets överlägset bästa spel under den första halvleken. Med tanke på årets prekära tabelläge så kanske det krävdes något liknande om det skulle plockas med efterlängtade poäng hem till huvudstaden. AIK:s chefstränare Henning Berg kom till Allsvenskans 20:e omgång med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Mads Thychosen, Alexander Milošević (K), Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti, Rui Modesto, Bilal Hussein, Anton Salétros, Erick Otieno, Ioannis Pittas och Taha Ayari. På bänken satt Omar Faraj, Jimmy Durmaz, Axel Björnström, Abdihakin Ali, Dino Beširović, Zachary Elbouzedi, Aboubakar Keita, Samuel Brolin och Alexander Fesshaie. AIK hade i och med IFK Göteborgs 2–1-seger mot Degerfors IF på Stora Valla petat ner AIK till nedflyttningsplats medan formstarka IFK Norrköping låg femma i tabellen.

Norrköping bjöd på härligt augustiväder och det var halvklart samt 20 grader i luften. Hemmasupportrarna var fyllda av självförtroende då de under uppvärmningen bjöd på Blåvitt-ramsan ”En råtta svart, en råtta gul”, ”Superettan här kommer Gnaget” och ”Gnaget åker ur”. AIK-klacken svarade med ”Tjalalalalalala AIK, heja AIK” innan avspark. Klockan 19:10 satte domaren Kristoffer Karlsson pipan i munnen och Anton Salétros sparkade igång det allsvenska mötet mellan två av Sveriges mest klassiska fotbollslag. Under de första två minuterna bjöd AIK på en offsideavblåsning och gav hemmalaget bollen två gånger. Men innan matchklockan tickat upp till tre spelade minuter var AIK i ledning. Mads Thychosen slog från högerkanten en fin boll till Rui Modesto, som var tillbaka i gammalt gott slag, och portugisen utmanade och sprang ifrån Marcus Baggesen på insidan vilket gav honom ett fint läge till höger i straffområdet och en effektiv yttersida med högerfoten passerade den tidigare ÖSK-målvakten Oscar Jansson och det var 1–0 till AIK efter 2:55. En drömstart för det svartklädda bortalaget.

Knappt tre minuter senare kom Taha Ayari igenom i straffområdet efter en krånglig situation, där hemmaspelare bjöd AIK på bollen, och avslutet från nära håll gick i utsidan av den vänstra gaveln. Domarna bedömde det som en AIK-hörna, men det kändes felaktigt. Vänsterhörnan slogs av Anton Salétros och nådde pannan på Ioannis Pittas vars nick räddades precis under ribban av målvakten till en ny vänsterhörna. Hörna nummer två nickades undan av försvarare, men inte bättre än att Taha Ayari fick skottläge i straffområdet och hans avslut på volley täcktes vid målgården. En pigg AIK-start som fick tankarna att vandra tillbaka till 4–2-segern ett år tidigare. I den åttonde matchminuten fick Laorent Shabani bollen vid mittlinjen på högerkanten, tog sig förbi Jetmir Haliti och spelade ut bollen till Vito Hammershoj-Mistrati som lyfte in bollen i AIK:s straffområde. Inlägget passerade Alexander Milošević och nådde hemmalagets lagkapten Christoffer Nyman som rutinerat höll undan Mads Thychosen och på halvvolley tryckte in bollen i mål från cirka sju meter. 1–1 efter 7:26 och ännu ett mål med en höger yttersida. Målet var det sjunde i årets allsvenska av en av IFK Norrköpings bäste målskyttar genom tiderna.

AIK fortsatte att spela bra efter kallduschen och hotade Pekings backlinje. IFK Norrköpings första hörna kom i den 13:e matchminuten och slogs kort från höger. Det efterföljande inlägget rensades bort av Rui Modesto. Minuten därefter vann Taha Ayari bollen på offensiv planhalva och spelade ut den till framrusande Erick Otieno som vann en duell med Daniel Eid vilket fick hemmapubliken att tända till, men det var en schysst tackling av AIK-spelaren. Erick Otieno tog sig in till vänster i straffområdet och slog ett fint inlägg mot den bortre stolpen där Rui Modesto kom springande och sköt. Avslutet gick ett par decimeter över ribban och det var otroligt nära en ny AIK-ledning. AIK:s nästa målchans kom i den 17:e matchminuten och återigen var det Erick Otieno som från vänsterkanten slog ett inlägg som denna gång skar igenom hela målgården, men förbi både Ioannis Pittas och Rui Modesto. AIK kändes riktigt heta, men det är alltid en fara då man inte tar tillvara på målchanserna. När matchklockan tickade upp mot 21 spelade minuter kastade Daniel Eid ett långt inkast från högerkanten som nickades bort av Rui Modesto, men inte bättre än att Arnór Traustason kunde ta ned bollen på bröstet och dra till med högerfoten från cirka 20 meter. Bollen gick rakt igenom alla spelare och AIK-målvakten fick problem trots att bollen gick rakt mot honom och via högerhanden var det 2–1 till IFK Norrköping efter 21:01 var ett faktum. AIK var därmed tillbaka i sin prekära tabellplacering.

I den 26:e matchminuten hettade det till framför AIK-målet igen då Laorent Shabani lyfte in bollen mot den bortre, vänstra stolpen där mittbacken Marco Lund dock inte fick kontroll på bollen. IFK Norrköping tog över matchen efter ledningsmålet, men efter en dryg halvtimmes spel drog Alexander Milošević till från distans ur en höger innerposition. Bollen gick mot det vänstra hörnet av målet där Oscar Jansson svarade för en bra räddning och returen studsade ut till Ioannis Pittas som vinkades av för offside. I den 33:e matchminuten hamnade Mads Thychosen i problem till höger om det egna straffområdet och blev av med bollen som spelades in till Vito Hammershoj-Mistrati som i ett bra läge fick till ett hårt avslut som Kristoffer Nordfeldt räddade bra. Returen rensades bort från målgården av Alexander Milošević framför fötterna på Laorent Shabani. I slutet av halvleken låg både Christoffer Nyman och Daniel Eid ner på planen för skadebekymmer och det blev ingen rytm i matchen. Fyra stopptidsminuter annonserades och i den tredje av dessa var det nära kvittering för AIK. Efter ett långt inkast från Mads Thychosen på högerkanten blev det rörigt framför mål och Sotirios Papagiannopoulos fick fram foten och sköt. Bollen hade troligen gått utanför den vänstra stolpen, men i målgården styrdes bollen mot mål av Ioannis Pittas och Oscar Jansson svarade för en fantastisk räddning på mållinjen. Cyprioten var dock en halvmeter offside, så en eventuell kvittering hade troligen dömts bort. En otroligt chansrik halvlek som lika gärna kunde stått 3–3.

Inför den andra halvleken genomförde AIK ett byte då Dino Beširović kom in och Mads Thychosen byttes ut. Jetmir Haliti gick därmed över till högerbackspositionen, Erick Otieno blev vänsterback, Taha Ayari klev ned på vänster mittfält och Dino Beširović var forward. Vito Hammershoj-Mistrati satte igång den andra halvleken klockan 20:14. Det var inte lika böljande spel som i den första halvleken och det första som kunde noteras var ett gult kort till Bilal Hussein i den 53:e matchminuten då han hindrade en spelvändning av Arnór Traustason mitt på egen planhalva efter att Taha Ayari tappat bollen. Victor Lind tog hand om frisparken från cirka 31 meter och bollen gick in till vänster om en chanslös AIK-målvakt. Målet kom efter 53:05 och helt plötsligt ändrades AIK:s uppförsbacke från att ta trapporna till toppen på Wenner-Gren Center till att ta sig uppför den östra leden på Kebnekaise. Frågan är om vi måste gå tillbaka till matchen Helsingborgs IF – AIK på Olympia den 28 april 2016 för att hitta det senaste frisparksmålet som AIK släppt in från så långt avstånd? Då var det Jordan Larsson som i den andra halvleken överraskade Patrik Carlgren i AIK-målet och slutresultat 2–1 till hemmalaget var ett faktum.

I den 56:e matchminuten var det dags för ”kom igen, Gnaget” och två minuter senare fick Anton Salétros syna det gula kortet efter att han fällt Victor Lind. Frisparken slogs kort denna gång och lyftes in framför AIK-målet där Rui Modesto var nära att göra självmål, men Kristoffer Nordfeldt räddade. AIK-målvakten attackerades av mittbacken Anton Eriksson och det blev full kalabalik då känslorna var upprörda. Situationen lugnades snabbt ner och Alexander Milošević samt Anton Eriksson fick gula kort. I mitten av halvleken kändes det under en kort stund som om AIK skulle orka med en sista forcering, men den förhoppningen blev kortvarig och Gnaget såg ut som ett förlorande lag. Henning Berg gav order om ett trippelbyte och Anton Salétros, Bilal Hussein och Taha Ayari lämnade planen till förmån för Jimmy Durmaz, Abdihakin Ali och Omar Faraj. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid tog sig Erick Otieno fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg som målvakten fångade in efter marken i målgården. Med kvarten kvar stämde hemmaklacken upp i ”Superettan, här kommer Gnaget” i tre minuter. AIK försökte få till målchanser, men man var oerhört tandlösa på den berömda sista tredjedelen. I den 81:a matchminuten fick Jetmir Haliti ett gult kort för en tröjdragning. Med fem minuter kvar av ordinarie tid spelade Jimmy Durmaz fram bollen till Jetmir Haliti som från strafflinjen sköt mot den högra stolpen där Oscar Jansson räddade.

13 718 åskådare var på plats på arenan och merparten av dem njöt av tillställningen. AIK:s näst sista målchans kom i den 89:e matchminuten då Jimmy Durmaz lyfte in en hörna från vänster som nickades strax över ribban av Alexander Milošević. Fem stopptidsminuter annonserades då ordinarie tid var slut och i den tredje av dessa fick AIK-kaptenen iväg ett tungt skott från strafflinjen, men avslutet gick rakt på målvakten. Efter 95:12 blåste domaren Kristoffer Karlsson av matchen och AIK noterade därmed sin första förlust sedan den 8 juli 2023. Poängsnittet har varit okej efter omstarten med tanke på förutsättningarna, men den riktigt svaga våren ligger som en våt handduk över AIK:s placering i den allsvenska tabellen.