AIK kopplade greppet efter storseger

2022.09.14, kl 21:33
AIK besegrade Racing FC Union med 5–0 (1–0) i Uefa Youth League inför 584 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Stor matchhjälte blev Victor Andersson som svarade för matchens tre första mål. Övriga mål gjordes av Amadou Sanyang och Hugo Aviander. Returen i den första omgången spelas i Luxemburg den 5 oktober 2022.

Sex år har gått sedan AIK senast spelade Uefa Youth League. Då stod norska Rosenborg BK för motståndet och i år är Racing FC Union från Luxemburg AIK:s första hinder på vägen. Solna bjöd på solsken under eftermiddagen, men ett riktigt mörkt molntäcke svepte förbi Skytteholms IP med två timmar kvar till avspark. AIK kom till spel i den ordinarie matchdräkten med svart tröja, vita shorts och svartgula strumpor medan Racing FC Union spelade i helblått. Tränaren Nils Heingård ställde ut följande startelva mot Racing FC Union; Daniel Henareh, Vincent Sundberg, Carl Möllerberg, Viggo Gustavsson, Degome Dibaga, Taha Ayari, Hugo Aviander, Hadi Noori, Rasmus Granath, Alexander Fesshaie (K) och Victor Andersson. På bänken satt Ayo Rupia-Ellis, Marcus Valgma, Carl Melin, Amadou Sanyang, Manaf Rawufu, Babu Nian och Argyrios Gkoulios.

Domaren Viktor Kopilevskyi från Ukraina blåste i sin pipa kl 18:59 och Solna bjöd då på 15 graders värme. AIK:s lagkapten Alexander Fesshaie satte bollen i rullning och hemmalaget inledde mot målet närmast Solna centrum. Gnaget rivstartade och redan efter 60 sekunders spel fick Alexander Fesshaie skottläge centralt i straffområdet och det tunga skottet boxades bort av målvakten Kenan Ndenge. AIK skapade sin första hörna i den andra matchminuten, men Victor Anderssons serve från höger blev resultatlös. AIK förde fortsatt spelet, men hittade inte riktigt fram till några avslut. Planens dominant under den första kvarten var AIK-mittfältaren Hadi Noori som effektivt täckte stora ytor på planen. I den 24:e matchminuten blixtrade det dock till framför motståndarmålet då just Hadi Noori fick skottläge till vänster i straffområdet. Målvakten räddade det tunga avslutet och returen studsade tillbaka till AIK-spelaren som försökte hitta in centralt till en lagkamrat, men försvarsspelare bröt passningen och redde ut situationen.

I den 26:e matchminuten kom AIK i ett snabbt anfall längs högerkanten och efter inspel till Alexander Fesshaie centralt placerad i straffområdet hamnade bollen hos Victor Andersson som avslutade efter marken och bollen for in till vänster om målvakten. 1–0 till AIK efter 25:54. Efter en knapp halvtimmes spel slarvade bortalaget i backlinjen och Victor Andersson fick tag i bollen och tryckte sig in på vänstersidan av straffområdet och hårt attackerad avslutade han utanför den närmaste, vänstra stolpen. AIK kontrollerade den första halvleken och efter två stopptidsminuter blåste domaren av för halvtidsvila. Ayoub Akherraz satte bollen i spel i den andra halvleken. I den 47:e matchminuten anföll AIK längs vänsterkanten och bollen hamnade hos Victor Andersson som avslutade och målvakten räddade skottet med stor tur. AIK vann dock tillbaka bollen omgående och den hamnade återigen hos Victor Andersson till vänster i straffområdet och han försökte hitta Alexander Fesshaie framför mål, men passningen bröts av försvaret. Dock inte bättre än att bollen studsade tillbaka till Victor Andersson som med kraft tryckte in den i den bortre, högra gaveln. 2–0 till AIK efter 47:06.

Drygt tre minuter senare lyfte Victor Andersson från vänsterkanten in en frispark mot den bortre stolpen där mittbacken Viggo Gustavsson dök upp helt omarkerad och med en nicklobb försökte han överlista målvakten som dock fångade in bollen på mållinjen. Strax därefter tilldömdes AIK en frispark från ca 25 meter, något till vänster och Victor Andersson tryckte till direkt mot mål. En kanonfrispark som gick över målvakten och in i nät. 3–0 efter 51:53 och målskytten sprang jublande ner mot den vänstra hörnflaggan för att fira sitt hattrick. Efter en knapp timmes spel tog sig Rasmus Granath fram längs högerkanten och slog ett perfekt inlägg mot den bortre, vänstra stolpen där Victor Andersson smög upp och sånär blev fyramålsskytt, men han fick inte ren träff på bollen och målvakten kunde fånga in den i luften.

I den 73:e matchminuten var det dags för AIK:s första byte då Vincent Sundberg ersattes av Carl Melin. Fyra minuter senare fick Rasmus Granath bollen till höger på offensiv planhalva och satte fart in i straffområdet där han i fritt läge avslutade, men målvakten räddade. När matchklockan visade 80 minuters spel gjorde AIK ett dubbelbyte då Alexander Fesshaie och Victor Andersson lämnade planen och ersattes av Manaf Rawufu och Amadou Sanyang samtidigt om Taha Ayari tog hand om lagkaptensbindeln. Direkt efter bytet skapade Racing FC Union sin bästa målchans i matchen då inhopparen Alessandro Martin fick skottläge från nära håll till vänster i straffområdet, men AIK-målvakten Daniel Henareh svarade för en bra och viktig benparad på ett farligt avslut. Med sju minuter kvar av ordinarie tid slarvade bortalaget och inhopparen Amadou Sanyang bjöds på ett fint läge och AIK-spelaren förivrade sig inte utan rullade in bollen i mål. 4–0 efter 83:03.

Taha Ayari var i den 87:e matchminuten nära att öka på ledningen då han kom igenom till höger och avslutade i fritt läge i straffområdet, men målvakten räddade. Returen studsade till Rasmus Granath som fick öppet mål, men skottet gick precis utanför den vänstra stolpen. Strax därefter var det dags för AIK:s sista byte då Hadi Noori ersattes av Babu Nian. På stopptid spelade Manaf Rawufu fram Hugo Aviander som bröt fram centralt och placerade in bollen till vänster om målvakten och det var 5–0 vilket är ett oerhört bra resultat att ta med sig inför returen i Luxemburg om tre veckor.