AIK klättrar i tabellen efter viktig seger

2024.10.19, kl 17:07
En rivstart med tre mål på 33 minuter gav AIK ett försprång i bortamötet med Växjö DFF, ett försprång man sedan aldrig släppte. 1–3 (0–3) slutade matchen och de tre poängen för AIK upp ett snäpp i den damallsvenska tabellen med två omgångar kvar att spela.

Ett för stunden svårslaget AIK (en seger och tre oavgjorda på de fyra matcherna inför lördagens kamp) kom till avspark med fortsatt stort poängbehov i den damallsvenska bottenstriden. Formen hos hemmalaget var desto svajigare, men Växjö DFF har skaffat sig en god poängmarginal ner till lagen kring de nedre strecken och kunde göra avspark på Visma Arena utan någon större press på sina axlar.

Redan i den femte matchminuten var det nära att Växjö tog ledningen. AIK-fostrade Sophia Redenstrand hade smugit sig in i straffområdet från sin vänsterytterposition och avslutade på ett tillslag på det långa inspelet, men Jada Whyman i AIK-målet visade prov på snabba reflexer när hon kastade sig och styrde undan bollen. De 263 åskådarna på plats skulle dock inte behöva vänta länge på matchens första mål – men då var det i stället AIK som fick jubla. Beata Olsson vann sin duell på högerkanten, bröt sig in i straffområdet och spelade bollen snett bakåt. Där fanns Daniella Famili som avslutade direkt med ett skott som blev till en passning, för i bollbanan stod Adelisa Grabus och styrde in 0–1, knappt men tydligt över mållinjen. Grabus sjunde ligamål för i år – kanske det allra viktigaste. För efter målet tog AIK tag i händelserna på allvar och mer eller mindre dödade matchen.

I den 15:e matchminuten höll sig Grabus framme på nytt, men den här gången som framspelare. Haruna Tabata tackade för passningen och pricksköt 0–2 i nät längs gräset bakom en skymd Maja Bay Östergaard i Växjömålet. Östergaard har säkerligen haft roligare halvlekar i karriären, för inte långt därefter skulle hon få hämta ut nästa boll i nätmaskorna. Med en briljant liten lyftning hittade Daniella Famili fram till Beata Olsson som fri med målvakten avslutade på ett tillslag och det var 3–0 till AIK efter 33 spelade minuter. Det var också ställningen när domaren blåste för halvtid.

Trots en tidig reducering i den andra halvleken (Redenstrands inspel från vänster i matchminut 52 styrdes på Patricía Fischerová och ställde Jada Whyman) drabbades AIK inte av panik. Med god kontroll på matchen blev den andra halvleken till slut en defilering mot tre svartgula poäng. Nästan lika viktigt var det som parallellt pågick i Örebro, där hemmalaget Kif släppte in dubbla bollar och förlorade sin match mot IFK Norrköping. I och med de båda resultaten byter AIK och Kif Örebro plats i tabellen med två omgångar kvar att spela.

Innan allt ska avgöras i OBOS Damallsvenskan väntar dock ett landslagsuppehåll. Nästa seriematch för AIK:s del spelas hemma på Skytteholms IP, lördagen den 2 november med avspark kl 15:00, då redan nedflyttningsklara Trelleborgs FF kommer på besök (biljetter finns att köpa här). Redan nu på torsdag ska dock laget göra en kort resa norrut, till Upplands Väsby för match i Svenska cupen mot Bollstanäs SK.

Text: Olle Östman

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll