AIK höll undan och segrade inför storpublik

2024.10.27, kl 16:23
AIK tog ledningen redan i den andra matchminuten när Ioannis Pittas mötte Onni Valakaris inlägg med pannan, därefter var det en match som bestod av intensivt spel från bägge lag med mängder av dueller. Dino Beširović smällde in en pärla i den andra halvleken, det skulle däremot bli nerv på slutet efter att Simon Hedlund målat från straffpunkten. Trots ett enormt tryck från bortalaget höll AIK undan och vann till slut med 2–1.

Kl 13:53 ställdes sig hela arenan upp för att gemensamt sjunga den sedvanliga inmarschhymen, i samband med detta tog samtliga 27 177 åskådare på plats upp sina halsdukar och Nationalarenan färgades vackert svartgul – en mäktig syn minst sagt. Inför avspark skulle Mikkjal Thomassen ta emot priset som månadens tränare för andra gången i rad, och det är inte många som kan säga emot att han gjort en enastående insats för klubben de senaste månaderna.

Efter att bägge lagens startelvor ropats ut av speakern på Strawberry Arena så var det dags för matchen att dra i gång. Dagens huvuddomare, Adam Ladebäck, kallade till sig spelare efter att man ställt sig i ring för ett sista peppande snack.

Kl 14:00 blåste Ladebäck i pipan och bortalaget satte bollen i spel. Redan i den första matchminuten avancerade AIK fram på högerkanten där svartklädd spelare blev nedgjord nere vid hörnflaggan och Gnaget blev därmed tilldelad en frispark. Finländaren Onni Valakari stegade upp vid bollen och gestikulerade med att sätta armarna i kors, han tog sedan sats och skruvade in bollen mot straffområdet – en serv som skulle visa sig vara helt perfekt då Ioannis Pittas kom med kraft och mötte bollen med skallen, kort därefter stod hela Nationalarenan upp igen och firade att bollen hamnat i nät och att AIK numera ledde med 1–0. En strålande start på matchen och ett väldigt bra tillfälle för Pittas att bryta sin måltorka!

Det var en intensiv start från både AIK och Elfsborg då det var mycket dueller och snabba spelsekvenser. I den sjunde matchminuten blåste Ladebäck för ytterligare en frispark på offensiv planhalva efter att Mads Thychosen sparkats ner på kanten. Den här gången var det Bersant Celina som stegade upp vid bollen och skickade in bollen mot Isak Pettersson i bortamålet, dessvärre lyfte den assisterande domaren på högerflanken flaggan och spelet blåste av för offside. AIK fortsatte att vara intensiva i sitt press-spel och trots att Elfsborg skulle få rulla runt bollen i lugn och ro för första gången vid matchminut elva så var det de svartklädda spelarna som skulle skapa ytterligare en farlig målchans. Lamine Fanne vann bollen på egen planhalva och hittade upp till Pittas som gav sig i väg i djupled, med på varsin sida av honom hade han Valakari och Anton Salétros, cyprioten kollade upp och såg att det fanns en fin yta för Salétros på vänsterkanten och smekte en fin passning till honom som tog sig in i straffområdet – Anton tryckte sedan i väg ett skott med vänsterfoten, men Pettersson i bortamålet kunde avvärja försöket.

Elfsborg hade inte mycket att säga till om under matchens inledande 15 minuter då svartklädda spelare antingen såg till att fortsätta pressa hårt när tillfället gavs, vid de få tillfällena där bortalaget spelade sig igenom mittfältet och tog sig in på offensiv planhalva så var försvarslinjen där och tog tillbaka bollen. Valakari hade en fin start på matchen, förutom den läckra serven till ledningsmålet så var han ett ständigt hot framåt med sina smarta passningar och finurliga vrickningar. I den 25 matchminuten kom nästa läge för AIK, även denna gång var det Salétros som stod för avslutet från en position mitt i plan strax utanför straffområdet, dessvärre hamnade vänsterskottet några decimeter utanför Petterssons högra stolpe. En minut senare försökte sig Celina, på Pittas manér, på sig att lyfta bollen över Pettersson som stod en bra bit utanför mållinjen – Elfsborgs-målvakten hann dock tillbaka och kunde fånga in bollen. Det var fortsatt hög intensitet i matchen och i den 28:e matchminuten tog sig bortalaget till sitt första farliga läge. Ahmed Qasem snurrade runt elegant i Kristoffer Nordfeldts straffområde och kunde även hitta ett avslutsläge – AIK-målvakten stod däremot pall och styrde ut det hårda skottet till en resultatlös hörna.

När matchklockan började närma sig 40 spelade minuter hade bortalaget spelat upp sig något och man tog sig oftare till halvfarliga målchanser, hittills hade dock Tidemann & co bra koll på anfallsförsöken. I matchminut 41 blev Fanne hårt tilltagen på mittplan och blev även liggande, domare Ladebäck tyckte däremot att det inte skulle inbringa i någon frispark för AIK och spelet fortgick – när bollen väl gått ur spel fick Fanne behandling av det medicinska teamet och var sedan snabbt ute på gräset igen. När klockan tickade över matchminut 45 visade dagens fjärdedomare, Jasmin Svraka, att det återstod minst två minuter av den första halvleken. Strax därefter avancerade Thychosen snabbt fram på högerkanten och hittade sedan fram till Pittas som sprang jämsides, när anfallaren hade bollen vid sina fötter kom en rödklädd spelare och tryckte undan honom och AIK fick en frispark i ett väldigt intressant läge. Salétros och Thychosen stegade upp vid bollen, och det var den sistnämnde som tryckte i väg ett avslut – dessvärre hade skottet inte tillräckligt med precision och bollen hamnade högt ovanför Petterssons överliggare. Ladebäck tyckte sedan att den första halvleken var färdigspelad och blåste därmed i pipan och Gnaget gick till halvtidsvila med en uddamålsledning.

Efter 15 minuter vila äntrade spelarna gräset igen, varken AIK eller Elfsborg valde att göra några byten i paus och det var därmed samma manskap som lämnade planen och nu stod på planen när Salétros satte bollen åter i spel. AIK började den andra halvleken piggt och i den 48:e matchminuten fick Fanne ett läge att sätta bollen i spel från nära håll, däremot försvarade rödklädda spelare uppoffrande och blockerade avslutet. Drygt fem minuter in i den andra akten tog bortalaget över bollinnehavet och man rullade tålmodigt runt bollen inom laget för att hitta ytor bakom AIK:s försvarslinjer. Hemmalaget spelade med en del risker när man påbörjade sina anfall från defensiv planhalva, vid flertalet tillfällen passade man bollen på små ytor som kunde upplevas obehagligt då rödklädda spelare fanns i närheten och kunde bryta bollen. I matchminut 56 skulle även en sånt läge komma efter att Celina missat en passning och Elfsborg ställde om snabbt, bollen serverades till Emil Holten i straffområdet som drog till med ett avslut – han fick däremot en felträff på bollen och skottet rullade med medelhög hastighet utanför Nordfeldts högra stolpe. Det var tydligt att Elfsborg kom med ny energi till den andra halvleken och de svartklädda spelarna hade svårt att få tag på både sina motståndare och bollen.

I matchminut 60 fick dock AIK tag på bollen och kontrade snabbt, Pittas fick tag på kulan strax utanför straffområdet och blev nedgjord av en motståndare. Efter några tvekande sekunder valde domare Ladebäck att blåsa frispark för AIK. Det var den tredje gången som Gnaget fick en frispark i ett bra läge. Salétros stegade återigen upp vid bollen och skickade i väg ett lågt avslut med vänsterfoten som blockerades av muren som Pettersson ställt upp och läget rann sedan ut i sanden. I den 66:e matchminuten valde Elfsborgs chefstränare, Oscar Hiljemark, att genomföra sitt första byte för dagen. Ut gick Niklas Hult och in på gräset kom i stället Rami Kaib.

I matchminut 68 smällde det i nätet bakom Isak Pettersson! Efter ett inlägg från högerkanten där bollen styrts bort så hamnade den till slut hos Dino Beširović som befann sig långt till vänster i straffområdet, han laddade högerbössan och tryckte i väg ett avslut från en snäv vinkel som borrade in sig i den bortre burgaveln. 2–0 till AIK och Nationalarenan gungade till tonerna av ”Åh jag minns den dagen”.

Oscar Hiljemark verkade inte vara helt nöjd med spelet och i den 74:e matchminuten valde han därför att genomföra ett trippelbyte. Ut gick: Michael Baidoo, Arber Zeneli och Gustav Henriksson, in för deras ställe kom Gottfrid Rapp, Eggert Aron Gudmundsson och Andri Fannar Baldursson. Kort därefter valde även Mikkjal Thomassen att använda sig av sitt första bytestillfälle för dagen. Samtliga åskådare på arenan ställde sig upp när fjärdedomaren visade upp att det var målskytten, Dino Beširović, som skulle gå av planen. In kom i stället Ahmad Faqa som placerades sig i backlinjen.

Bortalaget tryckte på för att hitta ett reduceringsmål, och i matchminut 81 skulle man få läget efter att Ladebäck blåst straff till Elfsborg. Innan straffen skulle slås bytte Elfsborg ännu en gång, ut gick Emil Holten som ersattes av Leo Östman. När byten var genomfört stegade Simon Hedlund upp vid straffpunkten samtidigt som buropen haglade inne på Nationalarenan – inga misstag gjordes dock och Hedlund rullade kyligt in bollen i nät. 2–1 med knappt tio minuter kvar av ordinarie speltid. Det var inte helt oväntat att det här gav ytterligare energi hos de rödklädda spelarna, man tryckte på i press-spelet för att vinna bollen högt och på så vis ta sig till farliga målchanser. Hittills lyckades dock AIK hålla undan. I matchminut 86 var det dags för nästa AIK-målskytt att lämna planen då Pittas byttes ut till förmån för John Guidetti.

Bortalaget stod med samtliga utespelare på AIK:s planhalva under slutskedet av matchen och det piskades in bollar mot straffområdet, marginalerna var däremot hittills på AIK:s sida. Samtidigt som Elfsborg var på kvitteringsjakt visade fjärdedomaren att det återstod minst fem minuter innan matchen var färdigspelad. I matchminut 93 var det dags för nästa byte för AIK. Publiken på Nationalarenan tackade Salétros för dagen och in på planen äntrade Stanley Wilson. Strax därefter blev Eskil Edh varnad efter han dragit ner sin motståndare på högerkanten.

I samband med att Faqa vann en frispark på egen planhalva i matchminut 95 så ställde sig samtliga åskådare sig upp ännu en gång då segersmaken låg tydligt på tungan – och knappt en minut senare blåste Ladebäck för sista gången i dag i pipan. Spelarna sträckte armarna i luften och kunde tillsammans med en slutsåld arena fira tre fina poäng.

Nu återstår det endast en match på hemmaplan innan säsongen 2024 är färdigspelad, och förutom att AIK jagar en Europaplats så jagar man även ett publikrekord – som med all sannolikhet kommer att krossas efter dagens mäktiga publiksiffra. Detta krävs i matchen mot Halmstads BK för att slå respektive rekord:

För att slå det nuvarande publikrekordet: 3 969
För att bli första svenska klubb med över 400 000 besökare på en säsong: 8 390
För att ha ett totalt snitt på 27 000: 13 404
För att ha ett totalt snitt på 28 001: 28 404

Det kommer med andra ord vara en historisk dag när AIK ställs mot Halmstads BK den 10 november – missa inte när vi skriver oss in i historieböckerna! Säkra din plats till matchen här.

Text: Freddy Montan