AIK Fotboll ingår samarbete med Azam FC

2024.09.06, kl 10:00
AIK Fotboll och Azam FC från Dar es–Salaam i Tanzania är överens om ett femårigt samarbetsavtal. Syftet är att löpande erbjuda spelare från Azam FC möjlighet till provspel i AIK Fotbolls akademi samtidigt som klubbarna bedriver gemensamma metoder för träning och spelarutveckling. Enligt detta system minskar tiden för acklimatisering – och spelare förbereds fortare för A-lagsspel.

– Samarbetet med Azam FC öppnar upp helt nya möjligheter för oss att utbilda, bedöma och rekrytera spelare med stor potential till klubben. Det blir ett fantastiskt komplement till vår befintliga akademiverksamhet och en strategisk viktig pusselbit för AIK Fotbolls fortsatta sportsliga utveckling. Vi har riktigt höga förväntningar på detta samarbete, säger AIK Fotbolls klubbdirektör och VD, Fredrik Söderberg.

– Detta fleråriga samarbete mellan Azam FC och AIK representerar en banbrytande möjlighet att lyfta vårt fotbollsprogram till nya höjder. Genom att samarbeta och utbyta kunskap, särskilt inom våra akademier, skapar vi en direkt väg mellan våra klubbar som kommer att främja talangutveckling och tillväxt. Samarbetet stärker bandet mellan Azam FC och AIK, och skapar ett bestående värde som kommer att gynna båda klubbarna i många år framöver. Tillsammans kan Azam Fc och AIK sätta nya standarder inom fotbollsexpertis, främja kulturellt utbyte och skapa bestående arv för båda våra klubbar. Vi är glada över att ge oss ut på denna resa och ser fram emot de otroliga prestationer vi kommer att uppnå tillsammans, säger Azam FCs viceordförande, Omary Kuwe.

Samarbetet är uppbyggt med följande delar som grund:

  • AIK Fotboll utbildar ledare och coacher i Azam FC:s akademi träningsmetodik enligt klubbens utbildningsramverk.
  • Klubbarna bygger gemensamt upp en lokal scouting-verksamhet som bedömer potential i hela Tanzania och närliggande länder med möjlighet att i första hand erbjuda spelare en plats i Azam FC:s akademi.
  • AIK Fotboll erbjuder utvalda spelare i Azam FC provspel till AIK Fotbolls P17 och P19-lag.
  • Riktlinjer för rekrytering till AIK Fotbolls a-trupp.

AIK Fotboll kommer att ha möjligheten att applicera element av den träning som bedrivs i Sverige på träningsverksamheten hos Azam FC. Personal från AIK Fotboll kommer regelbundenhet finnas på plats i Dar es–Salaam i Tanzania för att själva bedriva träning, samt utbilda ledare och tränare. Detta för att i största möjliga mån kunna förbereda potentiella spelare provspel till AIK Fotbolls akademi med så låg startsträcka som möjligt. Samarbetet med Azam FC kommer därför att fungera som ett komplement till den akademiverksamhet som AIK Fotboll bedriver i Sverige.

Azam Football Club från Dar es–Salaam, Tanzania, bildades 2004 under namnet Mzizima Football Club för att redan ett år senare ändra klubbnamn till Azam Sports Club. Inför säsongen 2006 skedde ytterligare ett namnbyte och man har sedan dess gått under namnet Azam Football Club. Azam har sedan säsongen 2008/2009 spelat i Tanzania Premier League som är den högsta divisionen i landet. Förutom debutsäsongen i högstaligan och säsongen 2016/2017 så har klubben prenumererat på topp tre placeringar i ligan och man kunde även titulera sig som mästare säsongen 2013/2014. Azam FC bedriver även en av Östafrikas största och mest framgångsrika akademiverksamheter.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll