AIK förlorade stort mot FC Rosengård

2024.08.31, kl 15:03
Lördagen den 31 augusti kom serieledarna, FC Rosengård, på besök till Skytteholms IP. Bortalaget visade sin klass direkt då man kontrollerade matchbilden från start. Rebecca Knaak satte dit ledningsmålet i den 13:e matchminuten och sedan rann det på. Adelisa Grabus lyckades trycka in en reducering i slutet av matchen men det räckte inte till mer än att bortalaget vann med 5–1.

Under lördagen kom den ohotade serieledaren, FC Rosengård, på besök till Stockholm för att ställas mot AIK i den 17:e omgången av OBOS Damallsvenskan 2024. Gnaget hade sju dagar tidigare tappat sin ledning under slutskedet i matchen mot Vittsjö GIK (2–3), och även fast man var medveten om att det var ett tufft motstånd så var det revanschsugna spelare som anlände till Skyttan.

Jesper Björk med övrig ledarstab valde att ställa upp med följande startelva: Jada Whyman – Anna Oscarsson, Sara Frigren, Jennie Nordin, Annika Svensson – Olivia Lindstedt, Ella Reidy, Daniella Famili – Maja Johansson, Adelisa Grabus, Haruna Tabata.

Kl 13:00 satte dagens huvuddomare, Sara Wiinikka, pipan i munnen och blåste i gång matchen. Gästerna tog tag i taktpinnen direkt och styrde spelet medan AIK försökte ligga rätt i sina försvarspositioner för att på så sätt hålla emot när Rosengård tryckte på för ett ledningsmål. När matchklockan stod på 11:52 blev bortalaget tilldelade en hörnspark efter att Jennie Nordin styrt ut ett farligt anfallsförsök över kortlinjen. I samband med detta tvingades AIK till ett tidigt byte efter att Sara Frigren olyckligt behövt lämna planen på grund av skada, in kom i stället Moa Sjöström. Bytet innebar att Jesper Björk behövde justera positionerna för spelarna som befann sig på planen. Anna Oscarsson klev in som mittback samtidigt som Haruna Tabata tog plats på högerbacken, vilket även ledde till att Moa Sjöström tog plats längst upp till höger i formationen. När bytet var genomfört fick bortalaget ta hand om sin hörna, och här kom även ledningsmålet för FC Rosengård. Olivia Schough måttade in ett inlägg som letade sig fram till Rebecca Knaak, inga misstag gjorde när hon distinkt nickade in bollen i nät. Tuff start för AIK då man först blev tvingade till ett tidigt byte, för att sedan hamna i underläge kort därefter.

I matchminut 19 utökade bortalaget sin ledning. Momoko Tanikawa slet sig loss på vänsterkanten och skickade sedan i väg ett inlägg som Mai Kadowaki mötte med pannan och vi hade numera 0–2 på resultattavlan.

Förutom ett fåtal omställningar för AIK som inte mynnade ut i några farliga målchanser så var det fortsatt Rosengård som fortsatte att ställa och styra på planen. De svartgula spelarna gjorde det man kunde för att försvara det egna målet, men med drygt 10 minuter kvar av den första halvleken kom Rosengårds tredje mål för dagen. Oscarsson försökte täcka ut bollen till en inspark för AIK, men efter ett hårt arbete från Jessica Wik så kunde bortalaget vinna bollen och få in den till Kadowaki som tryckte in bollen i nät från nära håll. Efter 47 minuters spel blåste domare Wiinikka av den första halvleken, som AIK förlorade med 0–3.

Efter 15 minuters halvtidsvila var det dags för den andra akten. Både AIK och Rosengård genomförde varsitt byte i paus. I AIK kom Beata Olsson in till förmån för Daniella Famili, och i bortalaget fick Olivia Schough lämna planen och i stället kom Bea Sprung in.

Hemmalaget spelade upp sig något i den andra halvleken, men inte tillräckligt för att kunna störa bortalagets försvar något nämnvärt. I stället skulle Rosengård utöka sin ledning ytterligare i matchminut 57 efter att Tanikawa placerat in bollen i nät.

Drygt sju minuter senare genomförde Rosengård ännu ett byte när Jessica Wik lämnade planen och in kom i stället Emma Jansson. Två minuter efter det kom det femte målet för dagen efter att Jennie Nordin olyckligt styrt in bollen i eget mål. Direkt efter målet plockade Jesper Björk av Ella Reidy från planen och bytte i stället in Michelle Rojas Flores. Michelle hade varit på plan i knappt 20 sekunder innan hon blev tilldelad ett gult kort efter att dragit i en motståndares tröja.

I matchminut 76 genomfördes fem byten, varav två för AIK och tre för FC Rosengård. Maja Johansson och Annika Svensson klev ut för AIK, och in kom Nina Jakobsson och Emelie Jansson. För bortalaget gick Ria Noora Minerva Öling, Emilia Larsson och Caroline Seger ut – in kom i stället Hanna Andersson, Olivia Holdt och Jo-Anne Agbor Tataw Cronquist.

Två minuter senare reducerade AIK efter att Adelisa Grabus slitit sig loss på mittplan och tagit fart mot mål, hon kom sedan till ett bra läge och gjorde inga misstag när hon elegant placerade bollen i nät.

Förutom ett gult kort för Rebecca Knaak i den 81:a matchminuten var det inte mycket mer som hände under matchen slutskede, och när domare Wiinikka blåste av matchen efter 92 minuters spel så kunde man konstatera att AIK förlorade matchen med 1–5.

Text: Freddy Montan