Kameraprojektet
I ett samarbete mellan AIK Fotboll och Svenska Fotbollförbundet, Föreningen Svensk Elitfotboll samt arenaoperatörerna Stockholm Live och ABS har kameraövervakningen på och utanför arenan setts över. Syftet är att förbättra möjligheterna att med hjälp av kamerabilder lagföra de individer som begår överträdelser.
Ledningshytten
Den tidigare staben i ledningshytten har utökats med två nya operatörer, med hög kunskapsnivå. Dessutom har klubben dedikerade operatörer av övervakningskamerorna, som är väl insatta i systemet och arenans utformning.
Byggnationer
Ett antal byggnationer på arenan har skett. Bland annat handlar det om att försvåra kontakt mellan hemma- och bortasupportrar i hörnet där den södra och östra läktaren möts. Dessutom har vi skapat möjligheter för ökad bemanning i zonen.
Vidare har AIK köpt in ett nät för att förhindra rusningar mellan bortasektionen och långsidan. Kostnaderna för ombyggnationerna är runt en halv miljon kronor.
Samarbete med Polisen
Efter hemmaderbyt mot Hammarby 2022 konstaterades ett behov av att återuppta möten med Polisen inför derbymatcher, något som skedde kontinuerligt före pandemin. Med hjälp av Solnapolisen har AIK Fotboll nu initierat möten där arrangerande klubb får redogöra för sin säkerhetsplan inför derbyn. Deltar gör även gästande klubbs säkerhetspersonal samt Stockholm Live. Kort efter match sker också ett utvärderingsmöte.
Ett femtiotal tillträdesförbud har utfärdats efter matchen mot Hammarby, och fler tillträdesförbud kan komma under hösten.
Att straffa individerna som begår ordningsstörningar är en del av Polismyndighetens ”exkluderingsstrategi”, som ersatt den omdebatterade villkorstrappan. Att identifiera och straffa individer istället för kollektiv är en strategi som AIK Fotboll sedan tidigare välkomnat, och som klubben anser vara en mer rättvis och effektiv strategi för att komma tillrätta med ordningsstörningar.
En person som tilldömts ett tillträdesförbud får i regel också en arrangörsavstängning av AIK Fotboll. Klubben kan även besluta om arrangörsavstängningar för personer som inte har fått ett tillträdesförbud. Exempelvis kan rasistiska tillmälen eller inkastade föremål resultera i en arrangörsavstängning, och klubben utfärdar varje säsong ett antal sådana arrangörsavstängningar. Det innebär att den avstängda individen under en viss tidsperiod inte får besöka evenemang som arrangeras av klubben. Mer om AIK Fotbolls policy kring ordningsstörningar kan du läsa här.
Bemanning
AIK Fotboll har ökat antalet närvarande ordningsvakter samt publikvärdar. Klubben har även inlett ett samarbete med AIK Handboll för att kunna visitera i fler entréer. Sedan tidigare har klubben även ett samarbete med AIK Brottning kring säkerhetsarbetet på hemmamatcherna.
Bortaderbyt mot Djurgården 2023
Den 28 maj 2023 mötte AIK lokalrivalen Djurgårdens IF på Tele2 Arena. Under andra halvlek kantades matchen av flera ordningsstörningar, där AIK-supportrar var inblandade. Flera ”bangers” kastades in, samt bengaler. Dessutom tog sig ett antal supportrar ner på innerplanen, innan de motades tillbaka av polis. Efter matchen deltog AIK Fotbolls säkerhetspersonal i ett möte med Djurgårdens dito, samt Polisen. Där diskuterades vad som kan göras för att undvika att liknande saker sker igen. Ett antal personer utreds efter händelserna och flera riskerar att dömas till tillträdesförbud.
Skador efter matchen mot Malmö FF 23 juli 2023
En ordningsvakt fick andningsbesvär, efter att en bengal landat i foajén vid sektion 108. Två andra ordningsvakter fick stolar slängda på sig, men båda bar hjälm och klarade sig från allvarligare skador. Ytterligare en ordningsvakt fick skrapsår i ansiktet efter att ha blivit nerslängd i marken, i samband med en rusning från norra kortsidan i riktning mot gästande supportrar. En publikvärd från AIK Brottning fick ett slag i ansiktet i samband med samma rusning, och fick uppsöka sjukhus.
I övrigt kan det konstateras att säkerhetsarbetet brustit när det gäller införseln av den banderoll som eldades upp på Norra ståplats under MFF-matchen. En så pass stor banderoll ska inte undgå att upptäckas, men i det här fallet har det uppenbarligen skett likväl. AIK Fotboll har en klar bild av hur det gick till, och kommer därför se över rutinerna kring arbetet före match.
Avslutningsvis vill klubben betona vikten av en levande supporterkultur, som är en central del av klubbens identitet. Ordningsstörningar och inkastade föremål står i skarp kontrast till den läktarkultur vi vill se, och arbetet emot den typen av händelser kommer att prioriteras även framöver. AIK är och ska vara en klubb som är öppen för alla, där trygghet och säkerhet är självklara delar av matchupplevelsen.